Thursday, 8 May 2014

Rakyat Malaysia dan kencing manis

Assalamualaikum wbt..

Lamaaaanyaaaa tak taip blog..huhu idea terbantut sebab kerja menimbun..semua urgent..semua serabut..semua pening..

Haa mula dah sesi luahan perasaan..hehe

So harini nak cerita pasal kencing manis.. kencing manis juga dikenali sebagai DIABETES..

Kenapa tiba tiba nak cakap pasal DIABETES? Sebab tadi tertengok entri siapa entah hamba Allah swt sorang ni.. dia post gambar kaki luka.. katanya dah lama luka dan tak baik baik.. kesiannya rasa..

Kenapa boleh jadi macam tu? Diabetes ni selalunya dikaitkan dengan penyakit keturunan. Betul ke?

Wallahualam..

Tapi yang Tfa tahu.. kanak kanak umur 1 tahun pun ada yang kencing manis. Astaghfirullahalazim..
Seram rasanya. Kesian sangat. Kecil kecil dah kena dapatkan rawatan..




Jadi apa dia penyebab Kencing Manis?

- Kegemukan atau obesiti

- Kurangnya aktiviti kecergasa fizikal atau senaman ( salah satu punca obese )

- Penyakit Keturunan

- Corak pemakanan yang tidak teratur ( tidak mengikut piramid makanan )

- Pengambilan makanan lemak berlebihan ( sering dikaitkan dengan Fast food )

- Pengambilan serat yang tidak mencukupi

- Kurang zat makanan di peringkat awal umur ( kanak - kanak yang memilih makan )




contoh : gambar kaki berlubang kerana Kencing Manis



Tanda-tanda anda penghidap Kencing Manis

- Kerap dahaga

- Kerap kencing

- Susut berat badan walaupun berselera makan

- Terasa letih dan lesu

- Luka atau cedera yang lambat sembuh

- Gatal-gatal terutamanya di bahagian kemaluan


Kesan Kencing Manis

- Jika tidak dikawal dengan baik, akan menyebabkan kesan yang lebih serius.

~ Antaranya:

- Kegagalan buah pinggang

- Serangan jantung

- Kebutaan/ katarak

- Koma Angin Ahmar (Strok)

- Sakit saraf atau mati pucuk

- Gangrene atau anggota tubuh mati / membusuk


Walaubagaimana pun, jika anda atau orang sekeliling yang berminat untuk memperbaiki kesihatan supaya tiada lagi kencing manis, boleh hubungi saya di :



Facebook : Atifah Khmrrzmn
Whatsapp / Sms / Telegram : 017 3466 579
Email : tfa.shak88@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Pengedar Shaklee, Cara Daftar Ahli dan Cara Beli Shaklee Online

Senarai Pengedar Sah Shaklee
  1. Pengedar Shaklee Alor Setar : COD Area Jitra / Alor Setar
  2. Pengedar Shaklee Jitra : COD Area Alor Setar / Jitra
  3. Pengedar Shaklee Putrajaya : COD Putrajaya / Cyberjaya / Dengkil
  4. Pengedar Shaklee Klang : COD Area Klang / Kapar / Meru / Setia Alam
  5. Pengedar Shaklee Seremban : COD Area Seremban / Seremban 2 / Panchor
  6. Pengedar Shaklee Ampang : COD Area Ampang / Wangsa Maju / Setiawangsa / Sri Rampai
  7. Pengedar Shaklee Temerloh : COD Area Temerloh
  8. Pengedar Shaklee Kuala Lumpur : COD Area Kuala Lumpur / Cheras
  9. Pengedar Shaklee USJ : COD Area USJ / Subang Jaya / Sunway
  10. Pengedar Shaklee Puchong : COD Area Puchong / Kinrara
  11. Pengedar Shaklee Kuantan : COD Area Kuantan
  12. Pengedar Shaklee Shah Alam / Subang Jaya : COD Shah Alam / Subang Jaya
  13. Pengedar Shaklee Miri : COD Miri / Brunei
  14. Pengedar Shaklee Cheras : COD Cheras / Ampang / Hulu Langat
  15. Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam : COD Klang / Shah Alam

  16. Cara Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee

    Dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee yang sah anda boleh membeli produk Shaklee pada harga ahli. Cara Daftar Ahli Shaklee Online 2016 ada di sini.


    Cara Beli Produk Shaklee Online

    Order Produk Shaklee Online melalui link yang disertakan di bawah
    1. Buy Shaklee Online Malaysia - For english user, buy Shaklee directly from Shaklee HQ
    2. Beli Shaklee Online Malaysia - Beli Shaklee daripada Pengedar Shaklee Bertauliah
    3. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...