Tuesday, 10 November 2015

November 2015 Promo : Sustained Release Vitamin C ; Pengalaman saya

Assalamualaikum wbt..


Untuk November 2015 ni Shaklee Malaysia buat promosi untuk Sustained Release Vitamin C.


Sustained Release ni kalau dibahasa melayu kan bermaksud, lepasan secara berterusan. Apa pulak la yang lepasan secara berterusan ni kan? Ha ni la nak bagitahu betapa specialnya Shaklee develop vitamins dia sampaikan ada teknik perlepasan secara berterusan.



Okay 1 tablet Vitamin C Sustained Release ni ada 500mg Vitamin C. Yang sememangnya minimum pengambilan sehari untuk kita manusia biasa. Kita boleh ambil sehingga 2000mg Vitamin C setiap hari. So boleh ambil 4 biji setiap hari.



Pelepasan secara berterusan ni, kalau nak explain dengan cara mudah, Bila kita telan 1 biji Vitamin C SR Shaklee, 100mg Vitamin C akan dilepaskan setiap jam. Jadi Vitamin C SR ni bekerja selama 5 jam dalam badan kita. Haaa best kan! 


Kalau anda penggemar Vitamin C Chewable, ni nak bagitahu, 1 biji tablet Vitamin C Chewable tu hanya 100mg Vitamin C sahaja. Jadi kena makan 5 biji setiap 1 jam untuk dapatkan 500mg Vitamin C untuk badan untuk sehari. Selalunya Vitamin C Chewable ni untuk mereka yang susah nak makan Vitamin tablet. Yang susah nak telan ubat =P dan untuk kanak - kanak sebenarnya. Hehe





Kalau boleh, tukarlah kepada Vitamin C Sustained Release ya. ^_^



Pengalaman saya dengan Vitamin C Sustained Release ni, saya dah jadi kurang selsema. Kalau tidak, memang setiap bulan mesti akan selsema punyalah. Memang jenis antibodi tak berapa kuat. Kalau ada orang sekeliling saya yang selsema atau bersin berterusan, mesti dalam 4 - 5 jam selepas tu saya pun selsema sekali. Begitulah betapa lemahnya antibodi saya.



Sekarang saya dah jadi penggemar Vitamin C ni sebab letak dekat tepi monitor, jadi setiap kali buat kerja memang akan pandang botol Vitamin C Shaklee. Jadi automatik tangan akan capai dan telan 1 biji selepas breakfast around 10am dan juga 1 biji selepas lunch around 3pm.



Okay takat tu je cerita saya dan Vitamin C Sustained Release yang best ni. Assalamualaikum ^_^





Monday, 24 August 2015

A La Carte Buffet Dinner at China Treasure Sime Darby Convention Centre

Assalamualaikum wbt

After so many months. I am back people!! Busy tahap gaban!

So we shall start new entry after 5 months (?) with food entry. Hahaha


Kali ni dinner di China Treasure, Sime Darby Convention Centre. 

Kebetulan memang tengah cari tempat makan untuk celebrate anniversary yang ke-9 perkenalan. Cewah. So carila yang agak agak luar biasa tapi masih under budget. 

Saya buka Groupon.com untuk cari deal yang berbaloi baloi. Knowing me, I really loves groupon because for me it is worth it. For food deal especially. Ngehehe. So I found this voucher from rm120 jadi rm58 je. Siapa taknak! Lagipun halal fine dining. 

So I take a look at the menu. It is really really really worth it! Looks like all the menu are my fav food!! Hahaha

Terus rakus rakus click 'buy' ! Hahaha


Call for booking and I was really excited for the dinner.


The Sime Darby Convention Centre building was really easy to find. Just a little confusion for the restaurant it self. Luckily there's a few waiter are preparing for the tomorrow event i guess. So I ask one of them to guide us to China Treasure. It is on the 1st floor of the Convention Centre. Can easily access by lift or escalator.
Once we arrived, the manager I think guide us to our table and gave us the menu sheet. I already had in my mind what I want to eat since my partner gave 100% decision to me as he will eat anything that I order. 

Even he ask me to choose the drink either. Small matter. Done with the ticking. And now we wait.
Since we arrived around 8.20pm, the place already pack with 3 families I think. I love the decorations of the restaurant. There is a big aquarium for their fresh fish. Soon to be catch for our steamed tilapia . Muehehe

The food arrived after 15minutes. Cepatkan? Mungkin sebab kami je yang baru order. Orang lain dah tengah makan pun. Hehe

Mind you, the kitchen closed at 9pm everyday. So sila datang awal untuk puaskan hati dan puaskan perut.

Sila tatap gambar makanan kami di bawah. Restoran tu penuh dengan lampu kuning dan deco pun banyak warna gold, so gambar pun jadi kuning. Hahaha ( don't blame the camera )

Ni favourite saya. Suka salutan dari kuning telur masin tu. Addicted 

Ni pun sedap! udang fresh. cuma leceh nak kena kopek kulit je hehe

Ya ampun. Ni lembut sangat! first time makan daging rusa. Recommended

Sebagai penggemar ikan, saya recommend dish ni! isi dia fresh. kan saya cakap dia ada aquarium dalam restaurant tu

untuk ini, saya rasa biasa biasa je. mungkin sebab saya bukan penggemar itik. Hehe tapi sos dia not bad. rasa manis manis. Daging dia tebal dan padat!

Ni sup dia pekat. isi tak kedekut. banyak isi ketam dan scallop. untuk 2 orang makan memang banyak

hidangan ni dia bagi free. sebab kami makan menggunakan voucher groupon. udang dia fresh dan besar gilaa.. walaupun penat nak kupas kulit tapi saya puas hati. hehe. sos dia pedas manis macam tu.

This is how my plate looks like all the time.
Dari atas ikut arah jam, prawn cereal and oat, salted fish fillet, itik, daging rusa, ikan tilapia!


Kami order Jasmine Green Tea in a teapot. cukup untuk 2 orang. dapat 2 cawan sorang. RM9.60 including GST.


Jadi jumlah kami makan haritu RM58 + RM58 + RM9.60 = RM125.60


Overall, puas hati sebab kenyang sangat. cuma sedih sikit tak sempat merasa signature dish dia. Egg yolk bun. Ramai orang cakap best. Takpe takpe. Next time ada lagi groupon untuk dinner atau dimsum, pasti kami beli lagi. Hahaha



China Treasures , 
Address: Sime Darby Convention Centre, 1A Jalan Bukit Kiara 1, 60000 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia
Phone:+60 3-2089 3788




Wednesday, 11 March 2015

PROMO MARCH 2015 : ESP, ZINC COMPLEX, VITALEA FOR CHILDREN

Assalamualaikum wbt..


Semalam cuba selfie dekat office, guna front camera. Guess what, muka dah tak banyak parut. Hehehe


Masalah saya, muka teruk berjerawat, berminyak dan banyak parut. Dan ini pun ada lagi nampak gelembung gelembung si jerawat nak tumbuh lagi T_T


Takpelah, saya berharap lepas ni jerawat tu hanya false alarm. 


Okay nak cerita macam mana muka dah semakin okay.. Saya start ambil Vitamin C dan Zinc Complex. Dua ni adalah Set Jerawat Bajet untuk muka berminyak. Untuk pengetahuan semua, kalau muka berminyak memang senang sangat jerawat nak tumbuh. 


Oleh itu, kerapkan basuh muka. Kalau boleh setiap kali ambil wuduk, basuh muka. Kalau rasa leceh nak cuci dengan pencuci muka tu, guna je air paip tu. Cara dia mula mula basahkan muka, dan tenyeh setiap pelusuk muka dengan air paip tu. Ulang 2 kali insyaAllah muka tak berminyak. Tapi kena buat setiap kali ambik wuduk. Supaya jadi rutin dan muka pun bersih dari bintih putih tu. Hehehe


Okay melalut. Sebenarnya nak cerita PROMO SHAKLEE untuk MARCH 2015.


MasyaAllah best best best


Apa dia PROMO MARCH 2015 tu??


ESP SHAKLEE
ZINC COMPLEX SHAKLEE
CHEWABLE VITALEA FOR CHILDREN SHAKLEE


Wahhhh!!


Paling best mestilah ESP (Energizing Soy Protein) kan!!


Okay jom jom jom dapatkan Product Promo bulan March 2015 ni



Monday, 9 February 2015

Kelebihan dan kebaikan minum air masak

SEBAB PERLU MINUM AIR MASAK





Air (H2O) merupakan sebatian kimia yang berada dalam bentuk cecair pada tekanan biasa dan pada suhu bilik. Air meliputi 70% daripada permukaan bumi. Setiap kehidupan di bumi ini memerlukan air untuk terus hidup.

Air juga mampu wujud dalam 3 bentuk :-

Ais (pepejal) <=> Air (cecair) <=> Wap (gas)


Di muka bumi ini, air merupakan bahan yang paling kerap ditemui terutama dalam bentuk cecair. Walau bagaimanapun, terdapat juga kuantiti air yang besar yang wujud dalam bentuk gas (wap) di atmosfera dan dalam bentuk pepejal (ais dan salji).


Air tidak dinafikan merupakan sebatian kimia yang paling penting di atas muka bumi. Ia merupakan tunjang kepada kehidupan. Ia juga merupakan faktor utama mengapa bumi terpilih di antara planet-planet yang lain sebagai kediaman mutlak untuk semua jenis hidupan, memandangkan bumi adalah antara planet yang terlembab dan kaya dengan air. 70.9% daripada permukaan bumi adalah air.


Sejarah juga telah menunjukkan, terbentuknya tamadun-tamadun besar adalah disebabkan oleh air. Wujudnya tamadun Mesapotamia adalah disebabkan wujudnya Sungai Tigris, manakala hidupnya tamadun Mesir kuno adalah disebabkan hidupnya Sungai Nil yang sentiasa mengalir sepanjang tahun tanpa henti. Ia merupakan asas keperluan nombor satu manusia! Kita mungkin boleh hidup selama sebulan tanpa makanan, tetapi tanpa air, kita mungkin akan mati tak sampai seminggu!


Pemilihan air juga adalah penting untuk memastikan kita mendapat 100% manfaat daripadanya. Menyuruh seseorang itu untuk minum air bukan bererti seseorang itu perlu minum teh tarik, kopi tarik, atau segala jenis minuman yang manis-manis. Tetapi seeloknya, dapatkan air yang nampak lebih asli seperti air, nampak rupa fizikalnya seperti air, dan rasanya juga seperti air. Air apakah itu? Tentulah ianya “Air Masak” atau sesetengah memanggilnya “Air Kosong”.

Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus minum air kosong dengan secukupnya.


1. 60% badan manusia adalah air
Manusia memerlukan sekurang-kurangnya 3 liter air setiap hari. Air amat penting untuk tubuh kerana tekanan darah akan lebih konsisten sekaligus membuatkan jantung berfungsi dengan lebih konsisten. Air juga berfungsi untuk membawa keluar semua toksin atau kekotoran yang terhasil dalam tubuh manusia (ia akan dikeluarkan menerusi peluh dan air kencing).


2. Sifar Kalori @ Zero Calorie
Sebab dia kosong, jadi memang tiada tambahan lemak, tiada tambahan kolesterol dan sebagainya. Minum lah sebanyak mana pun, tiada apa yang terjejas, malah semakin baik dan elok untuk tubuh badan.


3. Sumber Alkali termurah
Kebanyakkan makanan yang diambil seperti nasi, kentang, manisan, makanan yang berlemak, dan protein adalah bersifat acidic atau asid. Kehadiran air masak yang bersifat sedikit alkali semestinya akan meneutralkan kembali pH makanan yang diambil.


4. Memantapkan metabolisma
Mengambil air masak selepas makan membantu melancarkan lagi sistem penghadaman, sekaligus meningkatkan proses pembebasan tenaga.


5. Pelarut nutrien
Vitamin larut air seperti B kompleks dan Vitamin C memerlukan air sebagai pelarut. Air juga merupakan medium utama yang membawa semua nutrien seperti ini ke seluruh anggota badan yang memerlukan.


6. Mengurangkan risiko penyakit jantung
Satu kajian selama enam tahun pada tahun 2002 oleh American Journal of Epidemiology mendapati mereka yang minum lebih daripada 5 gelas air sehari adalah 41% kurang berisiko meninggal dunia akibat serangan jantung.


7. Mengurangkan risiko kanser
Pengambilan jumlah air yang mencukupi juga telah menunjukkan mampu untuk mengurangkan risiko kanser usus sebanyak 45% dan risiko kanser pundi kencing sebanyak 50%. Ia juga berpotensi untuk mengurangkan risiko kanser payudara.


8. Melembutkan kulit secara semulajadi
Air amat penting dalam membantu sel-sel badan menjadi segah. Ini tidak terkecuali sel kulit manusia yang semestinya memerlukan lemak dan air yang mencukupi untuk kelihatan lembab dan tidak kering.


9. Menyeimbangkan suhu badan
Suhu badan manusia boleh diseimbangkan dengan pengambilan air masak yang mencukupi. Mereka yang kurang minum air terutamanya air masak semestinya kelihatan kurang bermaya dan tubuh badan akan berasa sedikit panas. Anda boleh rasai sendiri gejala-gejala ini pada sebelah petang ketika berpuasa. Ini adalah disebabkan badan anda kekurangan air.


10. Mencegah keletihan dan pening kepala
Sememangnya terdapat banyak sebab mengapa seseorang itu cepat letih atau pening kepala. Namun, jangan anda tak tahu kekurangan air dalam badan juga (dehydration) merupakan faktor utama mengapa seseorang itu pening kepala atau keletihan.




Thursday, 5 February 2015

BFF TRIP : Langkawi Island, Malaysia - Part 2

Nak baca episod sebelum ni tekan sini - Part 1


Flight kami dari KLIA 2 pukul 6.25ptg 15 November 2014 dan landed di Langkawi International Airport pukul 7.15pm. Cuaca dari KL hujan renyai renyai. Sampai sana pun dah Maghrib dan tak nampak laut pun. Nampak lampu je dari atas. Sedihhh T_T .. 


Dah sampai dalam kawasan airport tu, banyak kaunter perlancongan yang bukak. Sekali pandang macam tempat beli tiket bas pun ada. Banyak promotion yang bersesuaian untuk sesiapa yang jadi pelancong di Langkawi.


Kami sempat ambik banyak pamplets dan catalogue. Ada banyak aktiviti yang boleh dilakukan rupanya di Langkawi ni. Saya ingat Mahsuri dan Tasik Dayang Bunting semata - mata. Maafkan daku T_T


Sampai di pintu hadapan airport pulak kami disapa oleh ramai orang yang memberi khidmat kereta sewa. Memang banyak! Dan bising sikit. Haha



Nasib baik kawan kitorang memang dah ada book dengan sorang brader ni, so keluar je dari main door airport tu, terus je la cari brader tu. Sebab dia memang dah tunggu kitorang. Dia sediakan Myvi Putih untuk kami berempat, mula mula ingat muat la kan Myvi sebab kitorang 4 orang je kot! Rupanya lupaaaaa.. Luggage kami. Hahaha ni memang lawak T_T


Myvi Putih / Auto / 1 hari RM90


2 beg je muat dekat bonet Myvi tu, lagi 2 kena pangku. Terus dah imagine nanti last day macam mana? Chocolate? Souvenir? Hahahaha takpelah kami pasrah hahaha


Kitorang sewa Myvi tu 3 hari .. Sebab kitorang sampai pun dah lepas Maghrib. Lepas ni flight balik KL nanti pkul 7 lebih juga. So total RM270 la kitorang bayar. Tak ada deposit sebab kawan kitorang dah memang kenal lama dengan company tu. Hehe


Keluar je dari Airport kitorang terus ke Hotel yang telah di booked. Kitorang pilih Simfoni Resort. Nama je Resort ye, tapi dia jauh dari pantai, hehehe dekat dengan Pekan Kuah. Rasanya dalam 10 minutes drive ke Pekan Kuah yang famous tu.

Simfoni Resort
Lot 1-13, Bandar Kuah,
Jalan Taman Pelangi,
07000 Kuah,
04 - 969 8989
(Landmark : Belakang Langkawi Parade Megamall)

Kalau korang dari jalan besar, InsyaAllah tak terlepas simpang dia, sebab ada signboard besaaarr dengan lampu lagi. Cuma kalau siang mungkin tak perasan. Hehehe


Masuk bilik je terkejut sebab not as expected sebab masa kitorang usha hotel ni through online, kitorang imagine biasa - biasa je sebab serious murah weh. Ni pun ambil dari Groupon. Kebetulan sangat!

Kitorang stay dekat Simfoni Resort ni 15 November 2014 - 17 November 2014. Check in pukul 8malam, check out pukul 10 pagi sebab nak ke motel seterusnya!


Simfoni Resort 2 hari tu RM300 je untuk 4 orang ( 3 hari 2 malam). Bilik dia MasyaAllah sangat selesa. Mini apartment concept. Plus, it is very comfortable, very cosy, very clean and neat. Cuma jauh sikit nak menapak sebab bilik kami hujunggggg sekali. Tingkat 3 boleh naik lif. Hehe Interior hotel dari Lobby ke Lift ke bilik pun just nice and pretty.


Banyaknya cerita pasal Hotel. Padahal Part 1 dah ada gambar gambar kan.


Okay lepas dah letak beg dan rehat sekejap, kitorang keluar balik sebab nak ternak lemak. Padahal dekat Putrajaya Central siang tu pun dah makan dah.


Disebabkan kawan kitorang sorang tu memang kerap ke Langkawi , so dia suggest untuk makan malam di Veena Restoren. Saya tak pasti lokasi dekat mana, tapi area Pekan Kuah jugak la.


Kitorang order nasi putih 4, sotong goreng tepung untuk 2 orang makan, tomyam campur untuk 2 orang makan, telur dadar, sayur campur. Sotong dengan tomyam dia memang banyak! memang macam order untuk 4 orang makan. Fuhh kenyang gila kami malam tu. Total makan malam tu RM71.20. Divide by 4 cuma RM 17.80. Berbaloi sebab sedap dan kenyanggggg!

Veena Restaurant, 
Jalan Persiaran Mutiara atau lebih dikenali dengan nama Trimula.
credit : here





Lepas tu kami terus balik hotel untuk rehat dan merilekskan perut yang kekenyangan. Hehehehe

Wednesday, 4 February 2015

Sakit Sendi - Cerita elakkan tulang reput dan kebas kaki

Assalamualaikum wbt..


Hari ni terpanggil untuk share tentang sakit sendi. Memandangkan saya pun pesakit yang sakit sendi (?) hahaha


Nak cakap yang saya pun selalu / kadang - kadang / pernah / sedang sakit sendi hahahaha. Ikut suka sendi ni la dia nak sakit bahagian mana pun. Tapi yang selalunya sakit sendi dekat lutut dengan sakit sendi dekat area siku dan lengan.


Macam lenguh kot? Memang tak selesa, asyik nak stretching je. Setiap 5 minit akan bangun betulkan pinggang dan exercise tangan. Hm pinggang pun tak selesa juga kadang kadang. Haha banyaknya penyakit hamba Allah sorang ni T_T


Ni belum kahwin dah sakit macam - macam, kalau dah kahwin lepas tu beranak pinak nanti macam mana pula? T_T


Nasib baiklah saya cepat kenal Shaklee ni, so senanglah kalau nak makan supplement apa - apa just tengok pamplet je, lepas tu terus start enjin kereta and GO! Ala Sri Rampai je.. dekat je. Kalau malas nak drive, click click je lepas tu nanti Shaklee poskan. Alahai mudah sangat bila ada Shaklee online ni!


Eeee menyimpangnya cerita!


Okay so apa yang saya consume bila saya dah start sakit lutut, sakit pinggang, lenguh lenguh badan ni??


Saya hanya consume OSTEMATRIX dan OMEGA GUARD. 





Mula - mula dulu makan Omega Guard sebab nak redakan Asthma, tup tup lutut dan kaki macam dah jaraaaangggg cramp!


EH? PENANGAN APAKAH INI? 


Lepas tu saja - saja la belikan Umi Abah OSTEMATRIX sebab katanya OSTEMATRIX ni boleh prevent Osteoporosis? Osteoporosis ni mengikut kefahaman saya, adalah penyakit tulang reput!





Ehhhh saya sayang Umi Abah saya sebab tu saya taknak tengok diorang susah nak solat, susah nak jogging, susah nak naik tangga. Saya tak suka parents saya sakit. 


So saya sediakan payung sebelum hujan = OSTEMATRIX!


Saya pun makan juga lah OSTEMATRIX ni. So apa yang saya perasan, lutut saya dah jarang berbunyi, kaki dan betis saya jaraaanggg cramp atau lenguh lenguh.


Lepas tu pinggang saya semakin okay. Kalau dulu bila lama sikit basuh pinggan dekat sinki, ha mulalah nak mencari tempat duduk sebab nak betulkan pinggang. Ni tak tau kenapa. Tiba tiba je terus sakit dekat area pinggang ni kalau 5 minit fokus basuh pinggan dekat sinki tu.


Serious macam orang tua kan??!!! T_T


Lagi 1, bila consume OSTEMATRIX ni, kita jadi senang tidur malam. Haaa kalau siapa siapa yang rasa selalu terjaga tu mungkin boleh cuba OSTEMATRIX ni. Tapi bila dah terjaga tu maksud dia ALLAH SWT kejut suruh ingat Dia. Hehehe solat sunat 2 rakaat dulu lepas tu baru tidur balik okay? *Tiba tiba bagi nasihat hahaha





Kalau berminat dengan SET SENDI SHAKLEE, boleh roger roger saya yer. Saya beri consultation terbaik hanya untuk customer saya yang tersayang InsyaAllah





Tuesday, 3 February 2015

Set Sendi Shaklee : Promo Bulan February 2015

Assalamualaikum wbt..


Macam mana hari cuti? Hehehe saya masih di rumah merilekskan diri


Gunakan sehabis mungkin cuti ini dengan mempromote Shaklee hehehe


Dan juga gunakan cuti untuk update entri Shaklee yang best best


So harini saya nak cerita PROMO bulan February 2015 ni. Lepas tu bila combine rupanya boleh jadi SET SENDI!


MasyaAllah double best!


Saya suka sangat sebab parents saya suka Ostematrix! Sebab boleh tolong diorang kuatkan tulang dan sendi.


Biasalah kan orang 50an keatas ni selalunya dah ramai yang start sakit lutut, start lenguh badan, start susah nak solat dan macam macam lagila.


Macam kes saya, abah saya pernah jatuh motor 2 tahun lepas kot. Ya Allah risaunya Allah swt je yang tahu. Yelah dengan dia masa tu umur 57tahun. Siapa tahu kondisi tulang abah saya. Siapa yang tahu kuat ke sendi sendi dia nak tampung. Walaupun hanya jatuh sendiri, bukan dari hentaman apa apa. Still risau.


Tapi alhamdulillah abah saya okay. Alhamdulillah. 2 tahun lepas saya tak kenal Shaklee lagi, jadi bila dah kenal Shaklee ni saya wajibkan umi abah saya telan Ostematrix hari hari. Rasa takut kalau terputus bekalan supplement Ostematrix .


Terus grab tadi sebab sekarang OSTEMATRIX PROMOSI!!! Haaa nampak tak saya tulis PROMOSI? Hahaha


BESTKAN!!! Sebab saya pun suka Ostematrix ni. Maklumla umur 27 tapi dah mula terasa sengal sengal lutut. Lagi lagi hari hari panjat tangga 2 tingkat untuk ke office( Eleh 2 tingkat je pun! )


OSTEOMATRIX SHAKLEE SESUAI UNTUK : --

Mereka yang selalu mengalami sakit sakit kaki, sakit sendi, sakit dan tidak selesa di bahagian tulang belakang, sejuk sejuk badan, sering rasa berbisa pada tapak kaki, kebas atau terasa seperti kaki dicucuk dengan jarum.

Menguatkan tulang yang retak atau pernah patah

Sakit kepala yang teruk dan berhari2.

Mereka yang sedang menjalani fisioterapi.


LAIN LAIN  MANFFAT OSTEMATRIX : --

Mereka yang mempunyai masalah kekangan pengambilan bahan2 tenusu seperti susu.

Mereka yang mudah keletihan dan tidur yang kurang membuatkan golongan ini mudah letih dan sukar untuk bangun tidur.

Mereka yang mengalami PMS yang sangat teruk sehingga terpaksa mengambil pil penahan sakit setiap kali datang bulan.

Mereka yang mempunyai masalah kesihatan yang berkaitan dengan darah.






NEXT : ADVANCE JOINT HEALTH TABLET

Kelebihan :- 

1- Meningkatkan keselesaan pada sendi seawal hari ke-5

2- Keselesaan sendi dengan 28% lebih cepat daripada dakwaan jenama terkemuka.

3- 45% lebih berkesan bagi meningkatkan keselesaan sendi 

4 - Memelihara tisu penyambung yang sihat dengan tambahan kuprum, zink, vitamin c dan manganese yang bertindak membina kolagen.

5 - Meningkatkan keupayaan ‘kusyen’ dengan glukosamin dari ekstrak boswellia , jadi anda bebas bergerak.

6 - Menambahkan kebolehan pergerakan tanpa rasa sakit

7 - Meningkatkan fleksibiliti sendi.

8 - Memperbaiki fungsi sesendi.

9 - Menyokong kesihatan sesendi untuk jangka masa panjang.

Keistimewaan : -

1- 100% bebas kerang-kerangan

2- 100% vegetarian (dah kata pun kan diperbuat daripada sayur sayuran. So memang bebas kimia!).

3- 100% bebas kondroitin (bebas kondroitin bermaksud ‘penyerapan glukosamin yang lebih baik’, kehadiran kondroitin seperti dalam kebanyakan produk lain hanya menghalang penyerapan glukosamin).

4- Hanya 2 tablet diperlukan sehari. Ia jenis mudah telan

5- Tiada perasa, pemanis atau pengawet

6- Bebas gluten  (gluten adalah bahan yang menghalang penyerapan zat dan mineral ke dalam tubuh).



NEXTTT : Omega Guard Shaklee ( Ni tak ada promosi, cuma dia gabungan terbaik untuk kesihatan sendi dan tulang InsyaAllah )


OMEGA GUARD

Asid lemak Omega 3 merupakan asid lemak penting untuk kesihatan yang tidak dapat dihasilkan oleh badan kita.. Kebaikan EPA dan DHA yang terdapat di dalam Omega 3 memelihara fungsi-fungsi sendi dengan mengekalkan paras asid lemak Omega 3 larut dalam tisu rawan. 

Oleh sebab itu ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan.. 

Dikatakan, pengambilan makanan atau supplemen yang mengandungi khasiat Omega 3 secara berterusan mencegah arthritis dan  memelihara sendi.


MAKANYA : ---


Gabungan ketiga-tiga produk ini dapat mengekalkan tulang yang sihat dan kuat, memelihara tulang rawan dan mengurangkan inflamasi pada tulang.. 

Selain daripada itu pengambilan secara konsisten dan berterusan mencegah tulang reput, meringankan stress, meningkatkan pergerakan keseluruhan badan, mencegah kolestrol, melancarkan perjalanan darah, menguatkan memori dan lain-lain lagi..


Haa tak terlambat lagi kalau nak tunjukkan kasih sayang kepada ibu bapa kita, makcik pakcik kesayangan kita, suami atau isteri tercinta.


Harga pun murah je.. Meh Whatsapp saya meh dan cakap awak dapat nombor dari blog saya, InsyaAllah best price saya bagi. Hehehe





Monday, 2 February 2015

B Complex Shaklee : Pengedar Shaklee Ampang

B Complex Shaklee



Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semula jadi yang pertama di dunia dengan kadar keboleh serapan (bio availability)  yang sangat tinggi dan berkualiti. Ini kerana, asid folik yang semula jadi tidak mudah untuk diserap oleh tubuh, dan hampir 99% asid folik yang terdapat dalam pasaran bersifat sintetik. 

B-Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B-kompleks untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna. Kelebihan atau kekurangan akan menyebabkan ketidakseimbangan vitamin B dalam tubuh.

Vitamin B adalah vitamin larut-air, sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem pencernaan. Oleh itu, adalah sangat penting untuk kita mengambil vitamin B-kompleks setiap hari. 


Shaklee B-Complex will not cause rosary fungus or infected active yeast bacteria like B complex extract from beer yeast.

Manfaat utama:

  • Menukar makanan kepada tenaga - Bantu penghadaman, menukar lemak, kardbohidrat dan protein kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan.

  • Melawan tekanan - Memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.

  • Membantu tumbesaran - Menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang.

  • Rambut beruban dan gugur - Membaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut.

  • Baik untuk mata - mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penglihatan, perkasakan memori dan daya pemerhatian/fokus.

  • Mencegah anemia - membantu pembentukan sel darah merah yang sihat dan antibodi, merangsang sirkulasi darah dalam tubuh, merendahkan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular, merawat atau mencegah anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah-muntah, mabuk darat atau laut.

  • Meredakan senggugut - baik untuk masalah senggugut (PMS), meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman, terutamanya mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit.

  • Mencegah perlcche - dikenali juga sebagai kerekahan mulut (mouth chilitis), mencegah jangkitan lidah (glossitis), nafas berbau.

  • Detoksifikasi - meredakan alahan

Bagaimana Memilih B-Kompleks yang Baik?

1. Mengandungi kesemua 8 vitamin - B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dalam RDA (kesemuanya perlu diambil pada masa yang sama)

2. Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin.

3. Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3, B12 tidak terlalu besar.

4. Elakkan pengambilan B-kompleks yang menawarkan rumusan larut-air (sustain release)







Sunday, 1 February 2015

PROMO FEBRUARY 2015 : Vitalea, Ostematrix, Advance Joint Health Tablet dan Vitalea Chewable for Children

Assalamualaikum wbt..


1 February 2015, Hari Wilayah yang mana semua mereka yang bekerja di Kuala Lumpur akan mengambil cuti peristiwa pada esok Isnin 2 February 2015.


Saya bekerja di Selangor , jadi dengki sikit. Hihih


Okay so nak beritahu apa promo Shaklee Malaysia untuk bulan February 2015 ni.


~ BUY 6 FREE 1 
~ BUY 2 AND GET 5% OFF 

Vitalea Multivitamin & Multimineral

Ostematrix



~ BUY 3 FREE 1

Advance Joint Health Tablet


Vitalea For Children

Saturday, 24 January 2015

Mee Tarik Warisan Asli : Danau Kota PV128 Kuala Lumpur

Assalamualaikum wbt


Dua minggu lepas saya berkesempatan berkunjung ke Mee Tarik Warisan Asli ni. Saya first time pergi Mee Tarik yang dekat PV128 Danau Kota ni. Sebab sebelum ni saya selalu pergi branch Sungai Besi lama tu.

Mula mula try Mee Tarik dekat Sungai Besi tu mungkin 2 tahun lepas. Kebetulan kena jumpa consultant area Sungai Besi lama, cari parking tak jumpa so pusing pusing laa area tu. Tetiba ternampak banner besar Mee Tarik Warisan Asli.


Excited betul! Hehehehe


Lepas jumpa consultant terus jalan kaki pergi makan situ. Perut dah bernyanyi nyanyi :p


Memang sukaaaa sangat. Jatuh cinta dengan Mee Tarik ni sebab mee dia tu memang dah ada flavor yang cukup. Bagi saya laa. Hehehe


Jadi bila dengar Mee Tarik Warisan Asli ni ada buka cawangan baru dekat Danau Kota, lagilah excited. Sebab agak dekat la kalau banding dengan cawangan Sungai Besi tu.



Gambar tak boleh rotate T_T


Interior inside


Tu dapor diaaa ehehehehe



Ni menu adik saya. Kuey teow asing, dengan lauk daging.


Potato beef mee tarik. Portion dia banyakkk! Nyummm.


Nasi with Chicken and mushroom. Banyak juga portion dia..


Gerenti tak menyesal. Dengan harga yang murah anda dapat portion banyak dan sangat mengenyangkan.

Next time saya nak cuba Toothpick Lamb!!



gambar from google hehe tq akak sherrina. pinjam gambar ^_^

Wednesday, 21 January 2015

Vivix Shaklee : Pengedar Shaklee Ampang

Vivix Shaklee melambatkan penuaan pada tahap selular level





4 Mekanisma Penuaan Pada Tahap Selular


1) KEROSAKAN DNA

- Setiap hari, setiap sel tubuh badan manusia diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan DNA

- Serangan serangan ini merosakkan pengkalan data genetik, lalu menghasilkan satu typo yang bermaksud kesilapan dari yang asal yang akan mengganggu fungsi sel badan manusia dan sekaligus akan memendekkan umur anda.


2) PENGAWALAN GENETIK

- Pengawalan genetik menyumbang kepada deteriorasi (kemerosotan) umur pada tahap selluar

- Ujian klinikal terbaru menunjukkan ramuan di dalam Vivix Shaklee membantu mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang akan menolong melambatkan proses penuaan.


3) PENGELUARAN TENAGA YANG KIAN MENURUN OLEH SEL SEL

- Mitochondria (penjanaan tenaga) didalam sel membantu menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan mitochondria menurun, fungsi sel akan turun menurun

- Ramuan di dalam Vivix Shaklee membantu menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.


4) PENIMBUNAN PROTEIN AGE

- Penimbunan protein AGE ( Advance Glycation End Products) boleh menyebabkan kerosakan tahap sellular yang akan menggangu keutuhan sel dan panjang umur.

- Ramuan di dalam Vivix Shaklee adalah 10 kali lebih kuat dari Resveratrol (kandungan unik didalam Anggur Muscadine) yang membantu melambatkan pembentukan protein AGE



Monday, 19 January 2015

Alfalfa Shaklee : Pengedar Shaklee Ampang

Apa itu Alfalfa Shaklee??



Diperbuat daripada tanaman Alfalfa (Medicago Sativa) secara organik di California, Amerika Syarikat yang bebas dari pestisid, herbasid dan menggunakan bahan kompos / baja bebas kimia. 




Alfalfa juga dikatakan dikenali sebagai ' raja segala tumbuhan'. Hebat kan? 




Medicago Sativa memiliki gred yang paling tinggi dikalangan tumbuhan alfalfa. Tumbuhan ini mengambil masa sekurang kurangnya 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh mencapai sehingga 20 kaki ke dalam tanah untuk menyerap pelbagai nutrisi.




Daun Alfalfa dari Shaklee hanya dituai apabila ianya telah mencapai tahap kematangan mutlak. Daun Alfalfa yang telah matang juga dikatakan kaya dengan klorofil.  Daun daun ini telah dikeringkan dengan udara secara semulajadi bagi mengekalkan nutrisi yang terkandung di dalamnya. 



Daun daun yang telah dikeringkan tadi akan dibiarkan menjadi serbuk sebelum ianya dipadat menjadi tablet. Keseluruhan proses ini dijalankan dibawah pengawasan dan kawalan Shaklee yang sangat ketat dan teliti.




Manfaat Utama Alfalfa Shaklee :


1) Mencuci hati, darah dan usus

2) Membantu melawan alahan

3) Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut

4) Membantu menyingkirkan lemak dan kolesterol

5) Melawan tumor

6) Membantu melegakan keletihan

7) Mencegah dan membantu merawat atritis



Wednesday, 14 January 2015

Tips memilih buah delima

Tips memilih buah delima


Ketika membeli buah delima, pilih buah delima yang berat dan kulitnya bersih tanpa cela dan kulit buah delima tu tak merekah-rekah.


Untuk makan buah delima terlebih dahulu kopek kulitnya dahulu dan hiris kulitnya dari atas ke bawah pada tiga atau empat bahagian. Isi buah delima boleh dikopek macam kita makan buah limau bali tu hehehe


Fakta mengenai Buah delima


Delima atau Punica granatum - sejenis pokok renek atau pokok kecil berdaun luruh dan ia boleh membesar sehingga ketinggian lima hingga lapan meter.


Berasal dari Asia Barat Daya dan ditanam secara semula jadi di seluruh kawasan Mediterranean dan Kausasus sejak zaman purba lagi.

Turut ditanam secara meluas di Afghanistan, Algeria, Armenia, Azerbaijan, Iran, Iraq, India, Pakistan, Syria, Turki serta kawasan lebih kering di Asia Tenggara seperti Semenanjung Malaysia, India Timur, dan kawasan tropika di Afrika.

Delima dibawa masuk ke Amerika Latin dan California oleh peneroka Sepanyol pada tahun 1769.

Delima kini ditanam di sebahagian California dan Arizona untuk pengeluaran jus.

Di Hemisfera Utara, delima biasanya berbuah bermula pada September sehingga Februari, manakala di Hemisfera Selatan, musim buah delima bermula dari Mac sehingga Mei.

Saiz buah delima matang sekitar 7-12 sentimeter diameter, bergantung kepada pelbagai jenis dengan bentuk bulat heksagon.

Berkulit tebal warna kemerahan dan kekuningan pada lapisan luar.

Sebiji buah delima terdapat sekitar 700-800 benih biji padat dipanggil arils yang berwarna merah.


Khasiat Buah Delima :

Melawan penyakit gout

Mengurangkan batuk dan menghilangkan kahak

Merawat ‘sinus’

Meningkatkan tenaga

Menguatkan sistem penghadaman, membersihkan usus dan mengeluarkan keracunan badan

Mengatasi penyakit anemia dengan membekalkan zat besi yang secukupnya

Menormalkan fungsi hati

Menstabilkan peredaran darah

Merawat cirit birit, sakit telinga, pandangan kabur, sakit gusi

Mencuci darah kotor

Antioksida yang tinggi

Menstabilkan paras kolesterol

Mencegah penyakit jantung

Mencegah penyakit barah

Merangsang tenaga batin


Amalan makan buah delima setiap hari akan mengurangkan risiko penyakit yang berbahaya.




Jus Buah Delima

Ni jus delima kegemaran saya.. sedaapppp!! Boleh dibeli dimana mana kedai arab berhampiran anda. Hehehe saya tinggal di ampang, so memang senang nak cari kedai arab ni hehehe



Ni pati jus delima, kena bancuh dengan air masak atau air suam atau air sejuk. 


Kenapa saya suka Shaklee

Assalamualaikum wbt..


Bulan ni target 50 entri sebulan. Sebab tu kena banyak mencari ilmu, banyak membaca dan rajin menulis. Hehehe


Cabaran untuk diri sendiri, sebab nanti saya yang nak kaya.. bukan orang lain. Saya nak tolong ramai orang. Dan demi memenuhi impian saya yang satu tu, saya kena kaya. Mesti kaya. 


Sendiri nak kaya, sendiri la kena usaha kan, kenapa sendiri nak kaya tapi tak ada usaha kan.


Okay lari topik. Topik harini ialah Kenapa Saya Suka SHAKLEE.


Kenapa saya suka Shaklee??


1) Sebab Shaklee memang produk yang betul betul memberi kesan kepada saya


2) Sebab Shaklee memang terbukti paling best, kerana Shaklee dah ada hampir 100 tahun dalam dunia ni


3) Sebab product Shaklee membantu saya sihatkan badan, bantu saya elak penyakit bukan bukan


4) Sebab Shaklee lah, parents saya semakin cergas dan bertenaga ( part ni paling saya suka sebab saya sayaaaanngggggg abah dan umi saya hehehehe )


5) Sebab Shaklee bagi saya peluang untuk jana pendapatan tambahan, disaat orang lain terkontang kanting tengah bulan, saya pula dapat bonus. Ehehehe.. Tengah bulan pun saya boleh stabil dan rileks dan gembira






YOU ASK A BILLIONAIRE HOW HE MAKES MONEY...


And you ask me how can I be happy and smiling all day when everyone is afraid to approach tomorrow.


Just do what you love, and you cannot wait for tomorrow to come. ^_^



Tuesday, 13 January 2015

Vivix boleh bantu pelbagai penyakit

Assalamualaikum wbt


Harini saya nak share sedikit info berkenaan promosi shaklee untuk bulan Januari 2015.


Bulan Januari 2015 ni Shaklee Malaysia buat Promosi Buy 6 Free 1 untuk Vivix Shaklee dan juga Alfalfa Complex Shaklee!


Best gilaaa. Sebab selalu orang complain complain cakap Vivix mahal. Mahal pun diorang beli juga apa. Hehehe produk terbaik dipasaran kot. Memang terbukti boleh bantu sihatkan badan.


Siapa tak suka kan kalau badan sihat, jarang sakit, boleh bebas bersenam walaupun dah agak berusia. Plus point untuk ibu bapa kita, untuk pakcik makcik kesayangan kita dan juga atuk dan nenek kita yang comel lagi kiut tu. Hehehe


Ramai customer Vivix kami mula dapat kesan positif selepas seminggu je tau.


Lepas tu terus repeat order. Alhamdulillah.


Sebab mereka betul betul rasa keberkesanan dan betapa bestnya Vivix Shaklee ni, tu yang sanggup beli tiap tiap bulan.


Sebab mereka tahu, bila dah mula sakit, ubat ubatan , kos pembedahan dan kos merawat jauh lebih mahal dari sebotol Vivix tau..


Sempena promosi Buy 6 Free 1 January 2015 untuk Vivix Shaklee dan Alfalfa Complex, saya telah sediakan beberapa SET VIVIX + ALFALFA untuk bantu beberapa masalah berikut :


1) Membantu mengelakkan penyakit kanser
2) Membantu menurunkan kadar gula dalam darah
3) Membantu mereka yang kerap sakit belakang kepala
4) Membantu badan yang bertoksin
5) Mengurangkan sakit resdung
6) Membantu keputihan
7) Membantu bakar dan buang kolesterol
8) Membantu mengelak strok
9) Membantu mengelak gout
10) Membantu proses selepas bersalin
11) Membantu kesuburan
12) Membantu cepatkan penyembuhan selepas kemalangan
13) Awet muda
14) Membantu ibu menyusu
15) Membantu pesakit diabetic neuropathy
16) Membantu mengurangkan masalah pigmentasi
17) Membantu pesakit ekzema
18) Membantu mengurangkan jerawat



Terkejut tak betapa banyaknya Vivix dan Alfalfa boleh bantu ??



Saya boleh cadangkan je.. Lebih lebih kena jadi customer saya dulu baru saya guide dengan betul InsyaAllah..



Vivix dan Alfalfa hanya boleh bantu sihatkan dalaman kita. Bila kita sihat dalaman, insyaAllah penyakit yang kita takuti akan beransur pergi. InsyaAllah





Tips : Cepat sembuh demam

Demam (juga dikenali sebagai pyrexia atau hiperthermia terkawal) merupakan isyarat perubatan biasa dengan cirri-ciri peningkatan suhu melebihi julat biasa 36.5–37.5 °C (97.7–99.5 °F) disebabkan peningkatan pada titik set pengawal suhu badan . Peningkatan pada titik set ini mencetus ton otot dan menggigil.


Ketika suhu badan meningkat, terdapat rasa sejuk umum sungguhpun suhu badan meningkat. Sebaik sahaja tahap suhu baru dicapai terdapat rasa panas. Demam merupakan satu tindak imunisasi balas yang cuba menangani jangkitan bacteria atau virus. Demam boleh dicetuskan oleh pelbagai keadaan dari selamat kepada potensi serius. Kecuali demam yang tinggi, rawatan biasanya tidak diperlukan, bagaimanapun, ibuprofen adalah berkesan bagi menurunkan suhu badan.



Demam berbeza daripada hiperthermia luar kawal, biasanya dirujuk hanya sebagai hiperthermia, dari segi hiperthermia merupakan peningkatan suhu badan melebihi titik set pengawalansuhu badan, akibat penghasilan suhu melampau/ pengawalan suhu yang tidak mencukupi.


Suhu badan mempunyai julat yang besar.

Demam biasanya dikatakan jika :

Suhu pada dubur adalah atau melebihi 37.5–38.3 °C (99.5–100.9 °F)

Suhu pada mulut (oral) adalah pada atau melebihi 37.7 °C

Suhu pada ketiak (“axillary”) atau pada telinga (“otic”) adalah pada atau melebihi 37.2 °C (99.0 °F)

Pada orang dewasa yang sihat julat bagi suhu mulut adalah 33.2–38.2 °C (91.8–100.8 °F),

bagi dubur ia adalah 34.4–37.8 °C (93.9–100.0 °F),

bagi selaput tympanik ia adalah 35.4–37.8 °C (95.7–100.0 °F)

dan bagi ketiak (“axillary”) ia adalah 35.5–37.0 °C (95.9–98.6 °F).[5]

Suhu badan mungkin meningkat selepas aktiviti berat tetapi ini tidak dianggap sebagai demam kerana titik set suhu badan adalah normal. Orang tua memiliki kurang keupayaan bagi menghasilkan haba badan, dengan itu suhu tahap rendah mungkin juga mewakili penyakit asas yang serius.





Tips : Cepat sembuh demam

1. Minum air dengan banyak.

Elakkan tekak kita kering dan sakit. Ia juga boleh mengelakkan hidrasi pada badan, air boleh bantu buang toksin dalam badan.


2. Wap Air dan Mandi Air Panas

Mandi air panas dipercayai boleh membantu hilangkan demam. Cara lain adalah dengan menggunakan wap air yang dimasukkan dalam besen, dan hidu wap panas itu. Ia boleh hilangkan hidung tersumbat. Dengan suhu tinggi itu, dipercayai ia boleh membantu mematikan virus melalui saluran pernafasan.


4. Sup Panas
Dari sumber orang barat, sup panas adalah salah satu cara tradisional untuk membantu baik dari demam. Selain ia mempunyai kandungan air yang tinggi untuk elak hidrasi, ia boleh membantu mengurangkan jangkitan virus melalui wap panas. Ada juga pendapat menyatakan bahawa ia juga boleh mengatasi masalah pernafasan ketika demam.


5. Gunakan wap humidifier
Humidifier bagus untuk tambah wap dalam udara. Rongga pernafasan pun akan bertambah lancar apabila guna humidifier, dan melegakan hidung tersumbat. Perlu diingat, penggunaan humidifier pun kena dipantau supaya tiada kulat disebar bersama wap.


6. Rehat
Orang demam perlukan lebih rehat. Kena rehat, rehat dan rehat. Badan yang cukup rehat boleh lawan virus dalam badan dengan lebih berkesan dan cekap. Sekiranya demam, anda disaran duduk rumah dan matikan telefon bimbit. Cubalah untuk rehatkan mental dan fizikal.


7. Kumur-kumur dengan air garam.
Sakit tekak akan menyebabkan demam semakin teruk. Kumur dengan air garam dipercayai boleh membantu mengurangkan sakit tekak. Larutkan setengah sudu garam ke dalam segelas air dan kumur sebanyak 5-6 kali.


8. Jangan merokok
Merokok akan menyebabkan demam bertambah teruk. Simptom demam seperti sakit tekak dan sakit kepala akan lebih memudaratkan jika merokok. Cuba jauhkan diri juga dari perokok kerana ia mungkin menyebabkan kesan yang lebih teruk dari merokok.


9. Kawal pemakanan
Makan makanan yang mengandungi vitamin C seperti sayur dan buah-buahan boleh membantu badan melawan virus punca demam. Vitamin C boleh menguatkan daya tahan badan kepada penyakit. Ia juga membantu sel darah putih untuk menentang virus.

Contoh makanan adalah:


~ Bawang putih
~ Madu
~ Peppermint
~ Oren, Lemon, Anggur
~ Parsli, Kobis Bunga
~ Makanan yang mengandungi mineral Zink


Rawatan demam dengan Shaklee

Vitamin C Sustained Released
Garlic Complex

cara makan hanya kepada customer kesayangan saya ^_^


Vitamin C juga mampu menguatkan sistem imunisasi seseorang, maka dia akan jarang demam. Wallahualam..



Doa sembuh demam panas



Doa Demam Panas

Malik bin Isma’il menceritakan kepada kami, (ia berkata) Zuhair menceritakan kepada kami, (ia berkata) Hisyam menceritakan kepada kami (yang diterima) daripada Urwah (yang berasal) dari ‘Aisyah r.a. (yang diterima) dari Nabi s.a.w. Rasulullah s.a.w. bersabda: “Demam panas adalah dari serpihan api neraka Jahannam, maka dinginkanlah dengan air.”
(sahih al-Bukhari, no. 3023)



Tuesday, 6 January 2015

Khasiat buah anggur muscadine dalam Vivix Shaklee

Assalamualaikum wbt..


Buah pisang, buah delima, kurma, buah anggur yang selalu disebut dalam Al Quran adalah buah-buahan syurga.


Tetapi harini saya nak fokus kepada buah anggur. Hehe


Anggur (Vitis spp) ialah tumbuhan beriklim sederhana dari keluarga Vitaceae yang digunakan sebagai buah segar dan diproses untuk dibuat minuman, kismis, jus, wain dan sebagainya. Penanaman anggur banyak di negara beriklim sub-tropika atau sederhana sejuk dan kini telah ada varieti yang telah sesuai diadaptasikan dengan iklim tropika.


Terdapat banyak spesis tanaman anggur di dunia dan telah dikhususkan untuk kegunaan penanaman. Tanaman anggur di Malaysia masih baru dan dalam peringkat pembangunan lagi. Thailand dan Indonesia telah maju dalam industri penanaman anggur berbanding dengan Malaysia. Penanaman anggur di Malaysia cuma dimulakan sekitar tahun 1980'an.


Negeri Perlis adalah antara negeri yang maju dalam penanaman anggur. Ini kerana sifat semulajadi pokok anggur yang perlukan musim kemarau 3-4 bulan untuk menggalakan ia berbunga dan berbuah. Tanaman anggur perlukan cahaya matahari yang banyak dan curahan hujan yang kurang dari 800 mm setahun. Penyiraman atau hujan akan mengganggu kadar pengeluaran buah. Suhu yang sesuai antara 31 celsius dan suhu minima tidak kurang 21 celcius dengan kelembapan diperlukan lingkungan 75-80%.


Daun anggur itu sendiri boleh dimakan dan digunakan bagi menghasilkan hidangan dolma. Pokok anggur seringkali digunakan sebagai pokok makanan untuk sesetengah larva dari order Lepidoptera. Anggur liar seringkali dianggap rumpai, kerana ia menutupi tumbuhan lain disebabkan pertumbuhannya yang pantas.


http://ms.wikipedia.org/wiki/Anggur



Anggur adalah sejenis tumbuhan yang hebat dan istimewa. Malah di dalam al-Quran ada disebut 6 kali tentang buah anggur. Anggur dikatakan antara buah yang dibawa dalam bahtera Nabi Nuh.


Ada pelbagai jenis anggur di dunia, dan salah satunya ialah anggur muscadine atau dikenali sebagai anggur muskat, yang dikatakan anggur paling istimewa. Wow bestnya.


Muscadine ,  adalah spesies yang berasal dari selatan Amerika Utara yang telah banyak ditanam sejak dari abad ke -16 . -Wikipedia-


Berry Muscadine muda kebiasaannya berwarna tembaga, dan perlahan lahan ia akan bertukar kepada warna ungu gelap kepada warna hitam pekat apabila masak . Anggur muscadine mempunyai kulit yang cukup keras jadi ianya susah untuk dimakan begitu sahaja. Anggur Muscadines bukan hanya boleh dimakan segar , tetapi ia juga boleh digunakan dalam membuat wain , jus , dan jeli .


Anggur Muscadine adalah sumber yang kaya dengan polifenol dan nutrien lain yang dikaji untuk manfaat kesihatan.


Dalam habitat semulajadi , anggur muscadine adalah tumbuhan yang penting untuk meningkatkan habitat hidupan liar. Ini kerana ia berfungsi dengan menyediakan perlindungan dan buah anggur muscadine boleh dimakan untuk pelbagai jenis haiwan.



Anggur muscadine adalah anggur liar yang mempunyai 20 kromosom. Anggur hebat ini adalah satu satunya anggur di alam semulajadi yg mempunyai lebih satu kromosom, yg mana ahli sains percaya mengukuhkan profil polyphenolnya dan ia berpotensi untuk memanfaatkn kesihatan, ia menyediakan lebih banyak faedah kesihatan termasuk fungsi imun yang tinggi dan sumber antioksidan terbaik.


Anggur muscadine mempunyai buah yang besar, sebesar bola golf, dan ia hidup di kawasan ekstrem. Menjadikan ia mengandungi banyak polifenol dan resveratrol.


Ia juga mengandung asid ellagik, sejenis polifenol yang tiada dalam anggur jenis lain. Asid ellagik mempunyai peranan dalam menghentikan bahan kimia penyebab kanser, juga anti virus dan anti bakteria.


Ia sudah lama menjadi hidangan masyarakat di benua Amerika dan Eropah, dikatakan mula dinikmati secara komersial di zaman Mesopotamia (di antara negara Turki dan Iran).


Kini kita dapat nikmati kebaikan anggur muscadine atau muscat ini di dalam satu botol yang mudah dan penuh kebaikan.



VIVIX SHAKLEE




Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol.


Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.


Penghasilan Vivix adalah berdasarkan kajian selama lebih 3 tahun dan Shaklee melaburkan jutaan Dollar US untuk tujuan kajiannya.



Tersenarai di atas adalah kebaikan, khasiat dan manfaat Vivix. Vivix cukup bagus untuk memperbaiki sel, menghapuskan radikal bebas dan memperbaiki DNA.


Vivix bertindak dalam 4 cara :

1) Mempertahankan sel (cell defence)
2) Memberi tenaga kepada sel (cell energy)
3) Memperbaiki sel (cell repair)
4) Meningkatkan prestasi sel (cell performance)


Bulan January 2015 Shaklee buat BUY 6 FREE 1 VIVIX SHAKLEE


Memang murah!!


Kalau tak nak beli 6, beli 2 pun boleh


Buy 2 and get 5% OFF VIVIX SHAKLEE


Bestkannnnnn




Lagi Khasiat dan Kelebihan Buah Delima

Khasiat Dan Kelebihan Buah Delima 


Menurut kajian baru-baru ini yang dijalankan oleh pasukan penyelidik di University of Edinburgh bahawa buah delima mempunyai keupayaan untuk mengurangkan lemak yang disimpan di sekitar perut.




Delima membantu untuk menghilangkan obesiti lemak, dan mengurangkan kebarangkalian pertumbuhan sel-sel adipos di perut mereka. Delima juga dikatakan dapat membantu mengurangkan asid lemak dalam darah, yang dikenali sebagai yang “Neva”. Selain itu, delima juga berupaya merendahkan tekanan darah dan juga membantu menghalang strok, serangan jantung dan penyakit buah pinggang. Banyak betul khasiat buah delima ni.


Para penyelidik pula menunjukkan terdapat faedah lain. Antaranya rawatan delima untuk demam bersuhu tinggi, sakit kepala, membantu penglihatan.


Jus delima digunakan pada kadar dua cawan sehari, dan akan membantu masalah hidung, mengaktifkan saraf , membantu keletihan dan menahan kesakitan.



Kelebihan Jus Delima Asli

Khasiatnya yang tinggi dan kaya dengan zat sodium, riboflavin, tannins, poluphenols, anthocyanins, vitamin C, kalsium dan fosforus. Ia juga sejenis penawar kerana kandungan antioksidan yang tinggi bagi melawan Penyakit Jantung, Tekanan Darah Tinggi, Lemah Tenaga Batin, Melambatkan Penuaan, Kanser Prostat, Kanser Payudara, Kanser Usus dan Leukimia.


Delima Mengurangkan Berat Badan

Delima hebat dalam melawan lemak, sebagaimana ia menolong dalam proses pembawaan makanan kepada salur pencernaan, Ini akan memberikan badan anda mengurangkan peluang untuk mengumpul lemak dan membuatkan metabolisma badan meningkat. Sesiapa yang menggunakan delima akan sedar bahawa mereka akan berasa lebih ringan, bahan yang terkandung dalam delima itu berkesan dengan membersihkan sistem dan mengurangkan kembung yang tersimpan.


Delima Memberi dan Merangsang Tenaga Batin

Jus Delima kaya dengan antioksidan yang dapat meningkatkan pengaliran darah pada alat kelamin. Hasil kajian terkini mendapati segelas jus delima sehari berpotensi seperti pil viagra yang membantu dalam fungsi syahwat lelaki. “Jika anda rasa teman hidup anda tidak cukup bertenaga di bilik tidur, ini adalah jawapan kepada segala kebimbangan; berikan teman anda minuman jus delima” kata penyelidik


Delima Mengurangkan Risiko Penyakit Kencing Manis

Jus Buah Delima sangat baik untuk pesakit kencing manis dan merendahkan risiko masalah jantung. Kajian terbaru mendapati pesakit kencing manis yang meminum jus delima selama 3 bulan dapat merendahkan kebarangkalian atherosclerosis (pengerasan salur arteries). “Dalam Jus Delima, gula bercantum kepada antioksida yang unik, dimana sebenarnya menjadikan gula ini sebagai pelindung melawan atherosclerosis.”


Delima Melindungi Otak Bayi dan Ibu Mengandung

Meminum Jus BuahDelima semasa mengandung dapat melindungi otak bayi semasa kelahiran. Jus Delima juga mengandungi ‘ptassium’ dimana ia dapat mengelakkan kekejangan kaki yang biasanya dihadapi oleh ibu mengandung apda waktu malam. Jus Delima dapat membantu untuk mendapatkan bayi yang sihat dan kulit yang cantik. Doktor mengesahkan bahawa ketidakcukupan asi folik (folate) boleh menyebabkan tiub saraf yang cacat seperti kerosakan pada tulang belakang dan sumbing pada lelangit bibir untuk bayi.


Delima Melawan Kanser Payudara

Kajian Penyelidik mendapati Jus Buah Delima dan minyak bijiannya dapat memusnahkan dan mengurangkan sel kanser payudara , kanser kulit dan kanser prostate serta mengekal tanpa menjejaskan sel sedia ada.


Delima Melawan Penyakit Jantung

Jus Buah Delima membantu melancarkan peredaran darah dalam badan. Antioksidan membantu membaiki kawasan sel yang rosak. Delima mengadungi ;flavanoids’ dan ‘polyphenols’ yang tinggi, antioksdian yang mampu melawan penyakit jantung dan kanser.


Delima Mengurangkan Batuk dan Asthma

Kandungan asid askorbik (vitamin C) yang tinggi apda buah ini merupakan ejen anti-radangan yang hebat. Ia akan mengurangkan bunyi dehitan pada pengidap asthma dan lelah.


Delima Membantu Menstabilkan Paras Kolesterol

Jus Delima akan membantu meningkatkan tahap kolestrol yang baik disamping menurukna kolestrol yang buruk. Tahap kolestrol buruk yang tinggi boleh membawa risiko penyakit berbahaya.


Delima Membantu Merendahkan Tekanan Darah

Jus Buah Delima mempunyai kandungan ‘phytochemical’ yang mendorong penerima serotonin dan estrogen, membaiki simptom tekanan dan tulang. Kandungan antioksidan pada delima juga mampu untuk mengurangkan pengumpulan sel darah kotor dan secara semulajadinya mengurangkan tekanan darah, faktor kepada pencegahan serangan jantung dan strok.



Foodilicious Kitchen, Shah Alam

Assalamualaikum wbt..


Akhirnya setelah berbulan bulan mengidam nak makan dekat Foodilicious Kitchen, saya dapat juga pergi semalam.


Kewujudan Foodilicious ni saya tahu melalui Instagram. Suka main click click, follow sana sini, tiba tiba terjumpa Instagram Foodilicous ni.


Gambar makanan makanan dalam Instagram Foodilicious ni tak payah cakapla. Memang nampak sedap! Lepas tu diorang rajin Re-post gambar gambar yang customer diorang tag. Hm lagilah saya tak sabar nak cuba.




Grilled Chicken Cajun RM13.90


7 Spices Lamb RM14.90



Ni Instagram Foodilicious Kitchen


Ada macam macam makanan wehhh!!


InsyaAllah lepas ni kalau berkesempatan ke Shah Alam saya akan pergi lagi untuk cuba menu lain


Foodilicious Kitchen, Shah Alam
Kompleks Anjung 7,
Seksyen 7, Shah Alam
Open Daily : Isnin - Ahad ( 6pm - 11pm )
Landmark : Belakang Unisel Shah Alam

Monday, 5 January 2015

ProSanté Hair Care System by Shaklee

Assalamualaikum wbt..


Harini saya rasa saya nak share pasal Set Penjagaan Rambut dari Shaklee (ProSanté Hair Care System by Shaklee ). Mesti ada yang terkejutkan bila tahu Shaklee ada jual produk luaran untuk rambut. Shaklee bukan sahaja pentingkan penjagaan dalaman, malah penjagaan dari luar pun Shaklee ambil tahu tau.


Rambut merupakan anggota badan yang terletak di atas kepala. Lazimnya rambut berwarna hitam. Namun sesetengah orang rambutnya berwarna perang terutamanya pada mereka yang tinggal di Barat.


- Rambut Normal

Ciri-ciri :

Mempunyai tekstur yang lembut tetapi kuat dan bersinar. Ini disebabkan oleh hormon yang seimbang dan penghasilan bahan kimia dalaman yang ideal.
Mudah didandan dan senang diuruskan. Ini kerana rambut normal selalunya beralun cantik dan tidak mudah kusut ataupun berserabut.


- Rambut Kering

Ciri-ciri:

Terjadi disebabkan oleh kekurangan kandungan air dan minyak di kulit kepala.
Rambut kering nampak kasar dan kusam.
Teksturnya juga kasar dan mudah patah.
Aktiviti menyikat perlu dilakukan dengan lembut supaya rambut tidak rosak.


- Rambut Berminyak

Ciri-ciri:

Penghasilan minyak berlebihan pada kulit kepala menyebabkan rambut berminyak dan bentuknya leper.
Rambut berminyak mengundang kotoran dan debu dengan mudah.
Rambut berminyak tampak lebih berkilat walaupun tanpa menggunakan pelembap.
Rambut jenis ini kelihatan lebih berat disebabkan strukturnya.


- Rambut Kombinasi  

Ciri-ciri:

Rambut jenis ini mempunyai akar rambut dan kulit kepala yang berminyak, tetapi hujung rambut yang kering dan kasar.
Kesan pendedahan cahaya matahari yang melampau dan rambut yang lama tidak dipotong boleh menjadi penyebab rambut campuran.


- Rambut Rosak

Ciri-ciri:

Keseluruhan rambut kelihatan tidak bermaya, kering, kusam dan kasar hasil daripada pencemaran dan kerosakan seperti penggunaan bahan kimia yang melampau.
Faktor genetik.
Persekitaran (habuk, debu).
Diet yang salah.
Tekanan juga boleh menyumbang kepada masalah rambut.




ProSanté Hair Care System by Shaklee



1) Nourishing Scalp Treatment (Rawatan untuk kelemumur)



At the heart of ProSanté Hair Care System is Nourishing Scalp Treatment with the highest concentration of our exclusive Scalp Health Complex.

Nourishing Scalp Treatment gets to the root of hair problems with a highly derma-available serum that stimulates circulation, protects against environmental assaults and provides nourishing ingredients to the scalp

Antioxidant vitamins A and E, and co-enzyme Q10 protect against free radical damage and environmental stresses

Works to provide the optimal environment for your hair

No-rinse formula lets you apply, style and go

Does not leave hair sticky or oily

The Shaklee Difference

ProSanté Nourishing Scalp Treatment is an exclusive formula, proven to reduce hair loss during combing and naturally thicken and strengthen hair when used as part of the ProSanté Hair Care system.



2) Revitalizing Shampoo (Shampoo untuk kulit kepala kering)




Humectants smooth hair cuticles and with volumes
Gentle patented cleansing system
Invigorates and balances scalp and hair without overhydrating or dying



3) Replenishing Conditioner




Concentrated moisture for intense shine and silky softness
Repairs surface damage and mends split ends
Strengthens hair with nature-based protein and humectant



4) Purifying Shampoo (Shampoo untuk kulit kepala berminyak)




Deeply cleanses, removing residue of styling products, mineral build up and other environmental pollutants
Maintains natural lipid and moisture balance and does not strip away color
Ideal for healthy oil control, hair stays flake free




5) Long Lasting Finishing Spray




 "Medium hold" keeps style in place
 Provides UV protection
 Manage frizz and fly-away



Jika anda berminat untuk mencuba ProSanté Hair Care System by Shaklee. Jangan segan segan untuk hubungi saya seperti yang tertera dibawah :



Pengedar Shaklee, Cara Daftar Ahli dan Cara Beli Shaklee Online

Senarai Pengedar Sah Shaklee
  1. Pengedar Shaklee Alor Setar : COD Area Jitra / Alor Setar
  2. Pengedar Shaklee Jitra : COD Area Alor Setar / Jitra
  3. Pengedar Shaklee Putrajaya : COD Putrajaya / Cyberjaya / Dengkil
  4. Pengedar Shaklee Klang : COD Area Klang / Kapar / Meru / Setia Alam
  5. Pengedar Shaklee Seremban : COD Area Seremban / Seremban 2 / Panchor
  6. Pengedar Shaklee Ampang : COD Area Ampang / Wangsa Maju / Setiawangsa / Sri Rampai
  7. Pengedar Shaklee Temerloh : COD Area Temerloh
  8. Pengedar Shaklee Kuala Lumpur : COD Area Kuala Lumpur / Cheras
  9. Pengedar Shaklee USJ : COD Area USJ / Subang Jaya / Sunway
  10. Pengedar Shaklee Puchong : COD Area Puchong / Kinrara
  11. Pengedar Shaklee Kuantan : COD Area Kuantan
  12. Pengedar Shaklee Shah Alam / Subang Jaya : COD Shah Alam / Subang Jaya
  13. Pengedar Shaklee Miri : COD Miri / Brunei
  14. Pengedar Shaklee Cheras : COD Cheras / Ampang / Hulu Langat
  15. Pengedar Shaklee Klang / Shah Alam : COD Klang / Shah Alam

  16. Cara Nak Daftar Jadi Ahli Shaklee

    Dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee yang sah anda boleh membeli produk Shaklee pada harga ahli. Cara Daftar Ahli Shaklee Online 2016 ada di sini.


    Cara Beli Produk Shaklee Online

    Order Produk Shaklee Online melalui link yang disertakan di bawah
    1. Buy Shaklee Online Malaysia - For english user, buy Shaklee directly from Shaklee HQ
    2. Beli Shaklee Online Malaysia - Beli Shaklee daripada Pengedar Shaklee Bertauliah
    3. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...